Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Αυτό που αποτελεί πρόκληση είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη, κατά έναν βιώσιμο μακροπρόθεσμα τρόπο. Με δεδομένη την αλλαγή του κλίματος, η πρόκληση αυτή γίνεται ακόμη εντονότερη. Η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ύπαρξη υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων τονώνει την καινοτομία και τις επιχειρηματικές δυνατότητες και ότι η οικονομική, η βιομηχανική, η κοινωνική και η περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένες. Για περισσότερες πληροφορίες...
Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και από το 1972 αποτελεί το κύριο «όχημα» του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Ο άνθρωπος αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που ζει μέσα στο περιβάλλον, δέχεται ερεθίσματα από αυτό και ανταλλάσσει ύλη και ενέργεια.
Ο Ιπποκράτης είπε ότι «το περιβάλλον ρυθμίζει την υγεία του ανθρώπου». Στη σύγχρονη εποχή ο ρόλος του περιβάλλοντος στη ζωή και την ανάπτυξη των ανθρώπων όχι μόνο δεν απορρίφθηκε, αλλά ενισχύεται από επιστήμες, όπως η βιολογία και η ψυχολογία.
Η προοδευτική συσσώρευση ποικίλων φυσικών και χημικών ρύπων στο περιβάλλον μας έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε χιλιάδες τοξικές ουσίες ενώ παράλληλα πυρηνικά ατυχήματα, πειράματα και δοκιμές φορτίζουν το περιβάλλον με απίστευτες ποσότητες ραδιενεργών καταλοίπων.
Μέσα από την περίφημη τρύπα του όζοντος η υπεριώδης, αλλά και η υπέρυθρος ακτινοβολία, ανενόχλητες πλέον, βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τον ανθρώπινο οργανισμό καταστρέφοντας πρόωρα το δέρμα, που αποτελεί τη φυσική μας ασπίδα και αυξάνοντας σημαντικά τη συχνότητα του καρκίνου του δέρματος.
Αν σ' όλα αυτά προσθέσουμε και την με δραματικό ρυθμό αυξανόμενη τις τελευταίες δεκαετίες, ηχορύπανση τότε είναι να απορεί κανείς για την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου είδους. Οι τοξικές ουσίες είναι αναρίθμητες και ήδη έχουν συνταχθεί ατέλειωτοι κατάλογοι με τοξικές ουσίες που μας περιβάλλουν.
Μέχρι σήμερα έχει περιγραφεί ένας σημαντικός αριθμός παθήσεων που είναι απότοκες τοξικών δράσεων γνωστών αλλά και αγνώστων ουσιών. Οι παθήσεις για τις οποίες έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζουν έξαρση, συνεπεία της μόλυνσης του περιβάλλοντος, τις τελευταίες δεκαετίες είναι: αλλεργικές και τοξικές δερματίτιδες, στείρωση, αλλεργικές ρινίτιδες και βρογχίτιδες, κολίτιδες, άσθμα, νεφρολιθιάσεις, διάφοροι τύποι καρκίνων.
Οφείλει λοιπόν ο άνθρωπος να διαφυλάσσει το περιβάλλον του και να το εκμεταλλεύεται με σύνεση: διακυβεύεται η υγεία του, ακόμη και η ίδια η επιβίωσή του.
«Κλείστε τη συμφωνία»
Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτεί φέτος την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο «Κλείστε τη Συμφωνία».
Στόχος της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να φτάσουν σε μια δίκαιη, ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, που θα πραγματοποιεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009.
«Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις προκειμένου να ‘κλείσουν τη συμφωνία’ για το κλίμα», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αν και όλες οι χώρες θα πληγούν, οι φτωχότερες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών. Μας παρουσιάζεται ωστόσο η ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα συζητηθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να ‘κλείσουν τη συμφωνία’ για το κλίμα.
Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον μία ‘Νέα Πράσινη Συμφωνία’ που θα εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οικολογικές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Σχετικοί δικτυακοί τόποι :
http://www.cosmo.gr/Environment/World/241217.html
http://www.unep.org/
http://www.greenpeace.org/greece/
http://www.wwf.gr/
«Seal the Deal»:


Ο υπουργός των Δημοσίων Εργων (και του... Περιβάλλοντος) έστησε στα τρία μέτρα το περιβάλλον (το 2007), τον μόνιμο στόχο των μεγαλεπήβολων «αναπτυξιακών» σχεδίων της τελευταίας δεκαετίας.
Για την ακρίβεια προανήγγειλε το πνίξιμο της χώρας ολόκληρης από το τσιμέντο για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, καθορίζοντας όρους δόμησης τουριστικών καταλυμάτων πάσης φύσεως την ώρα που εκκρεμούν τόσο το Γενικό Xωροταξικό Σχέδιο, το οποίο έχει παραλάβει και κρατάει στο συρτάρι του, όσο και το Χωροταξικό για τον Παράκτιο Χώρο, το οποίο επίσης χάνει κάθε λόγο ύπαρξης από την ώρα που ο υπουργός ορίζει ήδη απόσταση 50 μέτρων από τον αιγιαλό για την ανέγερση ξενοδοχείων
.
Ρύπανση θαλασσών: είναι πια ποινικό αδίκημα

Ο Ομπάμα ψάχνει τη λύση στην κυκλαδική αρχιτεκτονική
Ηλιακό εργοστάσιο υπόσχεται ενεργειακή αυτονομία




Δεν υπάρχουν σχόλια: