Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Επιστήμονας προβλέπει σύντομη κατάπαυση της εκπομπής στάχτης

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ «ΚΑΤΛΑ»

Επιστήμονας προβλέπει σύντομη κατάπαυση της εκπομπής στάχτης

Νέες ελπίδες για τους επιβάτες που βρίσκονται καθηλωμένοι περιμένοντας την αναχώρηση των πτήσεών τους: Οι εκρήξεις στο ισλανδικό ηφαίστειο Eyjafjallajökull ενδέχεται να σταματήσουν σύντομα. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν νέοι κίνδυνοι, σε περίπτωση που δραστηριοποιηθεί και το γειτονικό ηφαίστειο Κάτλα.


Προφανώς το ισλανδικό ηφαίστειο Eyjafjallajökull θα μείνει σύντομα από δύναμη. Αναλύσεις καταδεικνύουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου ενδέχεται να υποχωρήσει κατά τις επόμενες μέρες. Οι εκρήξεις του αποκτούν τόση δύναμη, γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μάγμα έρχεται σε συνεχή επαφή με νερό. Αυτό προκαλεί τις λεγόμενες εκρήξεις νερού. Στο μεταξύ όμως το ένα τρίτο του πάγου που βρίσκεται στο άνω μέρος του ηφαιστείου έχει εξατμιστεί, ανέφερε στο Spiegel Online ο ηφαιστειολόγος του Πανεπιστημίου Βίρτσμπουργκ, Μπερντ Τσιμανόφσκι. «Σε λίγες μέρες», όταν η μεγάλη μάζα των πάγων θα έχει εξαφανιστεί από το βουνό, θα λείψουν και τα «καύσιμα» του ηφαιστείου, ισχυρίζεται ο γνώστης της Ισλανδίας. Η δραστηριότητα του Eyjafjallajökull θα χάσει σαφώς την εκρηκτικότητά της, πιστεύει ο Τσιμανόφσκι.

Για την ώρα όμως η δραστηριότητα του ηφαιστείου παραμένει αναλλοίωτη, μετέδωσε τις πρωινές ώρες της Κυριακής το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Ρέικιαβικ. Εξακολουθεί να εκπέμπει γιγάντιες μάζες καπνού και στάχτης στην ατμόσφαιρα. Το ινστιτούτο υπέδειξε πως διάφορες σεισμολογικές μετρήσεις που έγιναν, δεν παρουσιάζουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της δραστηριότητας. Επιπλέον, οι άνεμοι συνεχίζουν να σπρώχνουν το νέφος προς την Ευρώπη. Στην ίδια την Ισλανδία πέφτουν μεγάλες ποσότητες στάχτης. Εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου η αεροπορική κίνηση πάνω από την Ευρώπη έχει παραλύσει εδώ και μέρες.

Συνήθως οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέπουν την πορεία ηφαιστειακών δραστηριοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δραστηριότητες στο Eyjafjallajökull προκαλούνται από εκρήξεις νερού, οι οποίες όμως θα υποχωρήσουν μόλις εξατμιστεί ο πάγος: Το ισλανδικό ηφαίστειο παρουσιάζει ιδιάζουσες εκρήξεις, επισημαίνει ο Τσιμανόφσκι. Κάθε λίγα λεπτά εκτοξεύεται μια νέα στήλη στάχτης από την καταβόθρα. Αυτές οι στήλες καπνού φθάνουν αναλόγως χαμηλά ύψη με μόλις πέντε έως έντεκα χιλιόμετρα. Τα νέφη των ηφαιστείων φθάνουν συνήθως σε μεγαλύτερα ύψη όταν υποκινούνται κυρίως από την πίεση της μάγμα και όχι από εκρήξεις νερού.

Πιθανό να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο κλίμα

Η τέφρα του Eyjafjallajökull εξαπλώνεται μεν σε ύψη όπου πετούν επιβατικά αεροσκάφη, ωστόσο, σύμφωνα με τις γνώσεις που υπάρχουν στο παρόν στάδιο, το κλίμα δεν θα επηρεαστεί από τις ηφαιστειακές εκπομπές. Το αν οι εκπομπές αυτές μπορούν να έχουν επίδραση στο κλίμα, εξαρτάται κυρίως από το πόσο διοξείδιο του θειαφιού εκτοξεύονται στα ψηλά στρώματα όπου ενδέχεται να παραμείνει για πολλά χρόνια. Κατά τους ειδικούς, το ηφαιστειακό νέφος του Eyjafjallajökull δεν θα διατηρηθεί για πολύ στον αέρα. Επίσης, το ηφαίστειο δεν έχει παράξει αρκετό διοξείδιο του θειαφιού για να είναι σε θέση να επηρεάσει το κλίμα, όπως συμπεραίνεται από τις πρώτες αναλύσεις.

Ωστόσο, η έκρηξη του ηφαιστείου είχε επιπτώσεις στις καιρικές συνθήκες. Οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για θολωμένο γαλακτοειδή ουρανό και κοκκινωπές δύσεις του ήλιου πάνω από την Ευρώπη. Δεν αναμένεται όμως να σημειωθούν μόνιμες επιπτώσεις στον καιρό. Στο ίδιο μήκος μιλά και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας (DWD): «Η ηφαιστειακή στάχτη δεν θα επηρεάσει αισθητά τις καιρικές συνθήκες λόγω της σημαντικής αραίωσής της που παρουσιάζει σε μεγάλη υψόμετρα.»

Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον αέρα ή την υγεία, ανακοίνωσε η Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Γερμανίας. Οι μετρήσεις που έγιναν έως τώρα «δεν δείχνουν αυξημένη συγκέντρωση σκόνης». Το νέφος της τέφρας «δεν έχει φθάσει μέχρι στιγμής το έδαφος και παραμένει σε μεγάλο ύψος της ατμόσφαιρας». Στη Μεγάλη Βρετανία όμως σημειώθηκε ελαφριά βροχόπτωση μικρών σωματιδίων στάχτης.
Ακόμη κι αν ηρεμήσει προσεχώς το
Eyjafjallajökull, ο κίνδυνος δεν πρέπει να θεωρείται παρελθόν: Οι εκρήξεις του ενδέχεται να διεγείρουν γειτονικά ηφαίστεια, επισημαίνουν ερευνητές με επικεφαλής τον Φρέισταϊν Σίγκμουντσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. Παλαιότερα, οι δραστηριότητες του Eyjafjallajökull είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν εκρήξεις στο Κάτλα, το οποίο θεωρείται πολύ πιο εκρηκτικό. Ωστόσο, για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη του Κάτλα.

ΠΗΓΗ: Der Spiegel

ΠΗΓΗ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΩΤΟ-ΓΚΑΛΕΡΙ



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το διοξειδιο του θειφιου!!!! ααααααα--γκρρρρρρ...