Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ανακαλύφθηκε μυστηριώδες αρχαίο παλάτι



Η Αιθιοπία είναι μια από τις αρχαίες χώρες της Αφρικής στην οποία πρώτα ο Ομηρος αναφέρεται σε έργα του. Η ονομασία του κατοίκου της χώρας αυτής "αιθίοψ" είναι ομηρική λέξη (αναφέρεται σε έργα του Ομήρου) και σημαίνει άνθρωπος με καμένη ηλιοψημένη) όψη*. Επίσης υπάρχει και το λιγότερο γνωστό έργο Αιθιοπίς (ΚΥΚΛΙΑ ΕΠΗ) που αποδίδεται στον Μιλήσιο Αρκτίνο, ο οποίος λέγεται ότι ήταν μαθητής του Ομήρου.

Αν και κάποιος αρχαίος θρύλος αναφέρει ότι οι Αιθίοπες ήρθαν σε επιμειξία και με τους Εβραίους και κάποιος από αυτούς ίδρυσε το βασίλειο του Axum (Aksum), στα ορεινά της σημερινής βόρειας Αιθιοπίας και νότιας Ερυθραίας, όμως την σημαντικότερη επίδραση είχε στους Αιθίοπες ο ελληνικός πολιτισμός, όπως προκύπτει, από μελέτες επιγραφών και νομισμάτων, που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές.

Την άνοιξη του 2008 μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή τον καθηγητή Helmut Ziegert στην περιοχή Axum-"Dungur" ανακάλυψε το αρχαίο παλάτι της βασίλισσας του Σαβά του οποίου το θυσιαστήριο κοιτούσε κατά 18ο μοίρες προς τον Σείριο**.... Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, τα ερείπια του παλατιού χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα π.Χ., και παρέμειναν θαμμένα για αιώνες κάτω από το παλάτι ενός χριστιανού βασιλιά.

Τώρα εάν αυτά έχουν να κάνουν με το Πουντ, μια μυστηριώδη χώρα του νότου, προσβάσιμη από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία διακρινόταν για την παραγωγή της σε μπαχαρικά και τα εξωτικά της ζώα ή με την Ελλάδα είναι θέμα μιας άλλης, μεγαλύτερης μελέτης.

*Γνωστός επίσης είναι ο αίθωψ οίνος του Oμήρου, το σκούρο, φλογάτο κρασί.

**Κατά πόσο κατείχαν πολύ ειδικές γνώσεις, που διδάσκονταν μόνο στις Σχολές Μυστηρίων είναι άγνωστο. Το περίεργο είναι ότι ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας είναι χτισμένος με τρόπο ώστε κάθε χρόνο να γλιστράει πάνω στην ειδική βάση του με γωνία 50.2 δευτερολέπτων της μοίρας (λόγω της κίνησης του άξονα της γης), στοχεύοντας πάντα στο ίδιο αστρικό σημείο (κατά πάσα πιθανότητα το Σείριο).

Νίκος Σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: