Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η άνευ κατάχωσης σχολή της οράσεως


Αττικός κρατήρας (480 π.Χ.) με τον Ηρακλή και τον Νηρέα, στο Freiburg

...και εμείς, οι ...απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων

Εγκαινιάζονται σήμερα στο Freiburg της Γερμανίας οι νέοι χώροι (μεταφέρονται από την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Herderbau) της αρχαιολογικής συλλογής οι οποίοι στοίχισαν στο Γερμανικό Κράτος 1.000.000 ευρω, εμπλουτισμένοι κυρίως με κεραμικά ευρήματα, μυκηναϊκά, ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία .Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται ονομάζεται Γεωμετρική κατά τον χρονικό χαρακτηρισμό της αρχαιολογίας. Με άλλα λόγια,  πρωταγωνιστές της αρχαιολογικής συλλογής  είναι θέματα από την αρχαία Ελλάδα..

Ανάδειξη και όχι κατάχωση

Αν και η συλλογή περιέχει περισσότερα αντίγραφα, ο Ralf von den Hoff, οrdinarius Κλασσικής Αρχαιολογίας και διευθυντής της αρχαιολογικής συλλογής στο Freiburg, κάνει λόγο για μια «σχολή της οράσεως» η οποία θα παρακινεί τον πολιτισμένο κόσμο να επισκεφθεί τα αυθεντικά  ευρήματα και την πατρίδα τους. Για σκεφθείτε, να έρθουν ξένοι να δουν τον αρχαίο Βωμό των 12 Θεών στην Αθήνα... τι θα τους πούμε; Τον καταχώσαμε και βάλαμε τρένο να περνάει από πάνω για να μη καταστραφεί;
Εμείς, οι ...απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Βέβαια, ακούστηκε πρόσφατα σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή ότι κάποιοι προσπαθούν να αναδείξουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ευρήματα και –άκουσον, άκουσον- κυκλοφορούν ελεύθεροι !!!
Μήπως ζουν ανάμεσα μας;
Νίκος Σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: