Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Δεινοκράτης, ο απίστευτος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Δεινοκράτης ήταν αρχιτέκτονας και πολεοδόμος και αποτελούσε τον τεχνικό σύμβουλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού τον ακολουθούσε στις αποστολές του. Υπάρχουν αναφορές γι’ αυτόν από πολλούς συγγραφείς και επιστήμονες κατά τα αρχαία χρόνια, όπως ο Πλούταρχος, ο Marcus Vitruvius κ.α.
Ο Δεινοκράτης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δημιουργία του πολεοδομικού σχεδίου της Αλεξάνδρειας καθώς και για τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο*, ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου.

Δεινοκράτης ο πολεοδόμος της Αλεξάνδρειας
Το 332-331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος ανέθεσε στον Δεινοκράτη να δημιουργήσει την τοπογραφική και πολεοδομική διάρθρωση της νέας -τότε– πόλης της Αλεξάνδρειας. Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε στο δυτικό στόμιο του Δέλτα του Νείλου (332/331 π.Χ.), στον Ελληνικό εμπορικό οικισμό Κάνωπο και απέναντι από τη νησίδα που ονομαζόταν Φάρος. Τα όρια της πόλης καθόρισε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, το πολεοδομικό σχέδιο εκπόνησε ο Δεινοκράτης και την εκτέλεση του έργου ανέλαβε ο Κλεομένης (μηχανι­κός από τη Ναύκρατη του Δέλτα). Η πόλη σχεδιάστηκε με ένα σύνηθες «τύπο καννάβου» και αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες πόλεις της Ανατολής. Ο Δεινοκράτης συνεργάστηκε στενά με τον  περίφημο μηχανικό Κράτη**, ο οποίος ήταν υδραυλικός μηχανικός, επιβλέπων και σχεδιαστής ενός εξαιρετικού συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο Δεινοκράτης συνεργάστηκε ακόμα με άλλους μηχανικούς της εποχής του, στη δημιουργία του ναού των Δελφών, της Δήλου και άλλων Ελληνικών πόλεων. Επίσης, το όνομα του συνδέεται και με μια μελέτη μετατροπής του Όρος Άθως. Τέλος, έργο και  δημιουργία του είναι και ο επιτάφιος τύμβος του Ηφαιστίωνα, ένα κολοσσιαίο μνημείο έξι ορόφων στην Βαβυλώνα από ωμόλιθους πλάτους 180μ., με διάφορες χρυσές διακοσμήσεις στους ορόφους.

*Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε αργότερα στην Αθήνα. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79 μ., και 120 μαρμάρινοι κίονες υποστήριζαν το κύριο τμήμα του ναού. Κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρα. Όταν το 356 π.Χ. ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά., την ημέρα της καταστροφής του ναού, γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Αργότερα, ο Μ. Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Έφεσο και έδωσε διαταγή να οικοδομηθεί και πάλι ο ναός, στην ίδια θέση, με συμμετοχή του Δεινοκράτη στο σχεδιασμό του.
Αυτό τον ναό είδε ο Αντίπατρος, ο εμπνευστής της λίστας με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και  αναφέρει ότι μεγαλείο του ναού της Αρτέμιδος υπερβαίνει κάθε άλλο από τα υπόλοιπα.
 **Κράτης: περίφημος μηχανικός από τη Χαλκίδα. Έζησε την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Έργο του ήταν οι υπόγειες σήραγγες για μερική αποξήρανση της Κωπαϊδας, μέσω των οποίων το νερό της λίμνης διοχετεύονταν στον Ευβοϊκό κόλπο. Αυτές τις σήραγγες βρήκε η εταιρία που ανέλαβε την αποξήρανση της Κωπαϊδας τον προηγούμενο αιώνα. Ο Κράτης κατασκεύασε και στην Αθήνα περιφερειακή τάφρο για την αποχέτευση των νερών.   
Νίκος με Σάμιος με πληροφορίες από
Πηγή 1 Πηγή2  Πηγή 3

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Η βυθισμένη πόλη της αρχαίας Αλεξάνδρειας και ο τρόπος με τον οποίο ένα κομμάτι της πόλης βρέθηκε κάτω απο την θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: